JAKTWEB
You Are Reading
Intervju med en jägare
0
Bloggen

Intervju med en jägare

Hej Magnus, vad kul att du ville ställa upp på en intervju med Jaktweb. Du har jagat i över 30 år.

Kan du beskriva hur du fick intresset att bli jägare?

– ”Jag följde med min pappa på harjakt för första gången då jag var 6 år. Vi jagade med vår stövare och jag minns än i dag hur spännande jag tyckte att det var och tjusningen med att röra sig ute i skog och mark. Sedan dess har jag varit fast för naturen och både jagar och fiskar så ofta jag har möjlighet.

Vad är tjusningen med att vara jägare?

Är det naturupplevelsen eller spänningen?

-”Utelivet! Att få vara utomhus i naturen och röra sig i skog och mark. Det roligaste med jakten är inte att få skjuta djur, utan spänningen ligger mest i att kunna komma så nära djuren, att man ser dem, men de inte ser dig. Det tycker jag är absolut det roligaste med att jaga.”

Du bor i mellersta norrland, vad jagar man där?

-”Älgjakt är vanligt här i Norr, men även rådjursjakt och harjakt. All jakt är kul, men harjakt ligger nog överst på min topplista. Då slipper man sitta stilla på ett pass, få gå omkring i skogen utan att behöva vara tyst och får höra hundskall”

Du har naturligtvis jägarexamen?

Har du haft nytta av utbildningen som jägare?

-” Ja absolut, men lär sig mycket nyttigt under kursen för jägarexamen som man sedan har nytta av i skogen.”

Finns det något djur du inte vill jaga?

-”Jag har inget intresse av att jaga björn och varg utan håller mig till älgar, djur och hare. Någon skabbräv har det väl också blivit genom åren.”

Hur ser en vanlig jaktdag ut för dig?

-”Jag förbereder mig dagen innan jakten, genom att lägga fram de kläder och grejer jag behöver med på jakten följande morgon. Ser till att det finns ström i min GPS och batterier i hörlurarna. Sedan går jag och lägger mig tidigt för att nästa dag vakna redan vid 5-tiden.”

-”På morgonen brygger jag en kanna kaffe till termosen och drar iväg till mötesplatsen. Jag har sällan mat eller fika med på jakten, då jag inte är där för att äta :)”

-”När det är harjakt så är det oftast bara jag och min pappa som jagar. Då tar vi båten ut till en ö i närheten och släpper hundarna. Jag har inga egna jakthundar, men min pappa har en väldigt duktig tax, som vunnit flera tävlingar i drev. Det är riktigt roligt att jaga med den hunden, man vet att han alltid får upp ett spår.

-”Det viktiga för mig är inte att skjuta hare, utan den största upplevelsen ligger i att få höra skallen och se haren komma springandes. Numera har jag faktiskt sällan geväret med då vi åker ut på ön. Istället har jag kameran i fickan och filmar upplevelsen.”

-”Vid älgjakten är vi några fler än mig och pappa, men alldeles lagom många. Jaktlaget består av 4 personer. Min pappa är jaktledare och vi jagar på arrenderad mark.

Har du något favoritjakt-program?

-”Den stora Älgvandringen på SVT, helt klart”. Älgvandringen handlar ju inte om jakt, men det är intressant att se hur älgarna rör sig och agerar i skogen, då ”ingen ser”. Annars blir det även någon film på Youtube ibland.”

Vad är det viktigaste du tar med dig ut i skogen?

Jaktkläder, helt klart. Ska man vara utomhus en hel dag så vill man ha kläder och skor, som håller en varm och torr. Det finns ingenting värre än att sitta och frysa, eller gå i blöta skor. 

Tack Magnus för att du tog dig tid att prata med oss. Du har gått med på att dela några av dina filmer från jakten här hos oss på Jaktweb.se. De kommer snart även att gå att se på nya Instagram-kanalen @jaktweb Stort tack och lycka till med jakten i fortsättningen! Förlåt, skitjakt menar jag…

 

Billiga Jaktkläder