Det går att lära sig att bli en bättre fiskare med rätt fisketips. Många tror att draget är det viktigaste när man ska fiska, men att välja rätt fiskespö, trollingspö eller ismetespö är A och O för ett lyckat fiske. Vid vinterfiske är exempelvis faktorer som pimpelspöets längd och material, samt vikt och kvalitet viktigt för att få den bästa fiskeupplevelsen.
Bästa tiden för pimpelfiske är kan variera beroende på flera faktorer som geografisk plats, väderförhållanden och fiskesäsong. För de flesta platser är vintermånaderna januari till mars den främsta säsongen för pimpelfiske eftersom isen tillåter tillgång till fisk över hela sjöar och vattendrag.
De flesta fiskare anser att gryningen och skymningen är de bästa tidpunkterna i jakten på fisken. Fisken är ofta mer aktiv under dessa tidpunkter, när ljusnivån ändras och det finns mindre störningar från människor och båtar.
Viktiga punkter att tänka på vid val av pimpelspö
- Längd och känslighet
Ett pimpelspö för vinterfiske bör vara relativt kort, vanligtvis mellan 50 och 80 cm långt, för att ge bättre kontroll och känslighet när man fiskar genom isen. Det är viktigt att spöt är tillräckligt känsligt för att upptäcka även de minsta nappningarna från fisken. - Material
Pimpelspön kan vara tillverkade av olika material, inklusive glasfiber, kolfiber och kompositmaterial. Kolfiber-pimpelspön är lätta, medan glasfiber-pimpelspön kan vara mer prisvärda och tåliga. - Flexibilitet
Spöets flexibilitet är viktigt för att hantera fisken effektivt och för att undvika att linan går av. Ett spö med lämplig flexibilitet kommer att ge en bättre krokning av fisken och minska risken för att linan ska gå av under kampen med fisken. - Handtag
Komforten är viktig när man fiskar under långa perioder i kallt väder. Se till att pimpelspöt har ett bekvämt handtag som ger ett bra grepp och minskar risken för att handen ska bli trött eller kall. - Vikt
Ett lätt pimpelspö är att föredra eftersom det är enklare att hantera och använda under långa fisketurer. Undvik tunga spön som kan bli jobbiga att hålla och manövrera. - Pris och kvalitet
Det finns pimpelspön tillgängliga i olika prisklasser. Kvaliteten på spöt kan påverka din fiskeupplevelse. Ibland kan det vara värt att investera lite mer i ett spö av högre kvalitet som kommer att hålla längre och ge bättre prestanda.
Tänk på säkerheten då du fiskar på is
Att pimpelfiska på ett säkert sätt är viktigt , då man vistas på isen under vinterfiske. Kontrollera alltid isens tjocklek innan du ger dig ut på isen. Använd en isborr för att testa isens tjocklek med jämna mellanrum, när du rör dig över isen. Den bör vara minst 10 cm tjock för att bära en ensam person till fots och minst 20 cm tjock för att bära en mindre grupp människor eller en fyrhjuling.
Ingen is är helt säker
Det finns ingen helt säker is. Isen förändras hela tiden, bland annat på grund av väderlek och vattenströmmar. Kärnisen ska vara genomskinlig och hård. Om isen har en mörkare färg tyder det på en tunnare is. Var försiktig om du ser tjocka drivor av snö, eftersom isen kan vara bortsmält under snön. På våren är isen särskilt förrädisk.
Säkerhetsutrustning
Se till att du har med dig nödvändig säkerhetsutrustning som kan vara livräddande om du råkar falla genom isen och fiska helst tillsammans med en vän. Ha alltid med:
- Mobiltelefon
- Isdolk
- Repsele
- Ispikar
- Flytväst/Flythjälp
Var uppmärksam på varningar och förändringar och håll dig informerad om lokala isförhållanden och varningar från lokala myndigheter. Du bör vara observant på förändringar i isens färg, struktur och ljud, vilket kan indikera osäkra områden.
Bästa platsen för vinterfiske
Den bästa platsen för pimpelfiske kan variera beroende på vilken typ av fisk som eftersträvas och lokala förhållanden. Under vintern erbjuder isbelagda sjöar och dammar utmärkta möjligheter för pimpelfiske. Fiskar som abborre, gädda, gös och öring kan ofta här.
I regioner med tuffa vintrar och många inlandsisar, som i norra Skandinavien, är fjällsjöar och inlandsisar populära platser för pimpelfiske. Här kan man hitta fiskar som röding, öring och sik. Även om inte alla vattendrag fryser tillräckligt för att möjliggöra pimpelfiske, kan vissa strömmande vattendrag vara tillräckligt isbelagda för att fiska på vintern. Fiskar som öring och harr kan finnas i dessa vatten.