Harjakt är en småviltsjakt i avslappnad jaktform. Den bedrivs med en drivande hund och vanligaste jakten görs på fälthare och skogshare. Precis som vid älgjakt och alla annan jakt i Sverige så krävs jaktkort, jägarexamen och vapenlicens.

Vill du jaga hare så måste du först ha

  • Betalat avgiften för Jaktkort
  • Avklarad Jägarexamen
  • Ha licens för vapnet du jagar med

Harjakt är vanligast med hund

När man jagar hare har man en drivande hund och vanligast är stövare, vilka är framavlade för harjakt, men även tax och andra hudraser har visat sig framgångsrika att driva hare. Hundrasen avgör vilken yta man får jaga haren på. Ytan får inte vara för liten. Vid stövare så bör haren ha en yta om 200 hektar att röra sig på, men vid jakt med tax räcker 50 hektar.

Det går att jaga hare utan hund, men är inte lika vanligt. Då går man och klappar händerna och stampar i marken tills haren kommer upp ur sin håla.

jaga hare

Jakttider för Harjakt

  • September-Februari

Jakt på hare får inte bedrivas innan solen går upp och efter att solen har gått ner. 

Så jagar du hare

Harjakt är en jakt som passar både gammal och ung och kräver inte att man behöver gå långa sträckor. Börja med att släppa hunden på fältet. Sedan kan du sätta dig och slappna av med en kopp kaffe och invänta att hunden får vittring och börjar skälla.

Vapen vid harjakt

Vid harjakt använder man oftast hagelgevär, men även kulgevär förekommer. I sådan fall av klass 3. Ammunitionen till ett klass 3-vapen ska väga minst 2,5 g.

vapen vid harjakt

Kolla in jägarnas egna jaktfilmer med bland annat harjakt